poniedziałek, 14 stycznia 2013

HomeMade pizza

Moja dzisiejsza pizza :) Swój dotychczasowy przepis nieco zmodyfikowałam dzięki jednemu z odcinków "Kurs gotowania z Gordonem Ramsay'em" ;)



Przepis na ciasto do pizzy
200g mąki tortowej
10g świeżych drożdży
100ml letniej wody
1/2 łyżeczki fruktozy
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek

Zaczynam od wykonania drożdżowego zaczynu. Drożdże zalewam letnią wodą i mieszam, po chwili dodaję fruktozę. Zostawiam do momentu, aż drożdże zaczną pracować.
Mąkę wsypuję do miski, dodaję sól oraz oliwę. Bardzo delikatnie ugniatam palcami.
Następnie dodaję rozpuszczone drożdże z cukrem.
Całość zagniatam palcami na desce obsypanej mąką ok. 15 minut.
Gotowe ciasto wkładam do miski, zakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatam aby rozbić pęcherzyki powietrza w środku.
Na koniec ciasto rozpłaszczam aż będzie bardzo cienkie i układam na posmarowanej oliwą blaszce.
Spód pizzy smaruję ketchupem z dodatkiem bazylii i oregano.
Całość posypuję tartą mozarellą, kawałkami pieczonego kurczaka, cienko pokrojonymi pieczarkami, czarnymi oliwkami, pieczoną papryką oraz krojoną surową ostrą papryką.
Piekarnik nagrzewam do 200 stopni w termoobiegu i wkładam pizzę na 15 minut.
Na upieczoną pizzę kładę rukolę i połówki pomidorków cherry, a na koniec posypuję odrobiną parmezanu i minimalnie polecam oliwą rozmarynową.



Omomom, pyszności!


12 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda!

    Też lubię piec pizzę, robię ciasto podobnie, ale bez fruktozy, ze zwykłej mąki i często bez oliwy. No i nie odmierzam składników (nigdy nie wiem, ile wody, czy mleka daję do ciasta - leję tak, żeby się dobrze rozrobiło ;-))). W ogóle zwykle wszystko w kuchni robię "na oko". ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Była pyszna! :)
      Fruktozę używam zamiast cukru, ale planuję z niej zrezygnować na rzecz stewi :) Oliwę dodaję głównie dla smaku, ale także aby ciasto lepiej się wyrobiło.
      Podziwiam metodę na oko- mi nigdy na oko nie wychodzi :))

      Usuń
  2. Pychotka :D ciasto robię podobnie również na "oko" :) tylko nie używam parmezanu do pizzy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja gotuję na "oko", ale że piec nie umiem to muszę przepisowo ;) Może kiedyś się wprawię :) Parmezan na pizzy uwielbiam jedynie w połączeniu z rukolą :) Tylko taki świeżo utarty :)

      Usuń
    2. Ja tak jak Ty, gotuję na oko, piekę z przepisu. W cieście na pizze 1/4 części mąki zastępuję kaszą manną błyskawiczną, jest chrupka bardziej.

      Twoja pizza wygląda przepysznie, dodatek świeżych warzyw u góry- świetny pomysł.
      G.R lubię:)

      Usuń
    3. Cieszę się, że nie jestem jedyna :)) Muszę spróbować z kaszą manną :)
      We Włoszech jadłam najlepszą pizzę z rukolą i pomidorkami cherry na górze bez zapiekania, a do tego świeżo utarty parmezan- mniaaam!

      Usuń
  3. Wygląda apetycznie :D Mój przepis na domową pizzę jest bardzo podobny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;) Ciekawa jestem Twojego przepisu- może coś jeszcze w swoim udoskonaliłabym :)

      Usuń
  4. Same pyszności, wypróbuję przepis, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że wygląd zachęca :) Koniecznie daj znać jak wyszła pizza :)

      Usuń