Chleb pełnoziarnisty był dla mnie nie lada wyzwaniem, ponieważ dotychczasowe podejścia kończyły się marnie.
Przepis bardzo prosty i leniwy ;)
400g mąki pełnoziarnistej np. pszennej
5 łyżek otrąb owsianych
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka fruktozy
kilka śliwek suszonych
1 łyżka oleju z orzechów włoskich
20 g drożdży
400 ml wody
sezam do posypania
Drożdże rozpuszczam w letniej wodzie (około 2 łyżki). Do miski wsypuję wszystkie suche składniki: mąkę, otręby, śliwki, sól oraz fruktozę. Mieszam, a następnie dodaję rozpuszczone drożdże i powoli dolewam letnią wodę. Na koniec dolewamy łyżkę oleju i całość mieszkamy dość długo. Ciasto będzie miało dość rzadką konsystencję. Odstawiam na 1h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość.
Po 1h ciasto przekładam do foremki keksowej, posypuję sezamem, a piekarnik nagrzewam do 180 stopni przy opcji termoobiegu. Następnie wkładam formę do pieca na godzinę. Po 30 minutach zmniejszam temperaturę do 160 stopni, a po kolejnych 20 minutach do 140 stopni. Jeszcze 10 minut i gotowe :)
Chleb jeszcze mocno niedoskonały, ale bardzo smaczny i niesamowicie cieszy :)
A Wy jaki chleb lubicie najbardziej? Z jakiego przepisu korzystacie najchętniej? :)
Daj kromala! :DDD
OdpowiedzUsuńPoleciał, łaaaap! :D
Usuńja chcę taki chlebek! podziel się :D świetny prosty przepis :)
OdpowiedzUsuńProsty, bo nie umiem piec- JESZCZE :D Łaaap kromkę! :)
UsuńZ nieba mi spadasz z tym przepisem, bo mam wenę, aby upiec chleb pełnoziarnisty. :-)
OdpowiedzUsuńJa zwykle piekę bardzo prosty chleb. Będzie post na jego temat, tylko muszę przygotować zdjęcia. :-)
Mnie też wena dopadła, bo normalnie nie lubię się z mąką grzebać ;) Ciekawa jestem Twojego przepisu :)
UsuńKurczę, chyba ulegnę tej modzie na pieczenie chleba :) Fajnie wygląda ten Twój :)
OdpowiedzUsuńUlegaj :) Naszło mnie, ale warto :)
Usuń